blåbärsbullar

Bullarna blev väldigt goda, så detta recept tycker jag verkligen att ni borde testa.
Mitt tips på lyckat bullbak är att använda torrjäst för söta degar, ha så lite mjöl de bara går och sen att låta degen jäsa länge. Bullarna blir inte alls lika torra.

Du behöver:

Bullar
  • 50 gram jäst (för söta degar)
  • 150 g smör
  • 5dl mjölk
  • 2 dl socker
  • 1 tsk malen kardemumma
  • 1 tsk salt
  • ca 15 dl vetemjöl special
  • 1 ägg till pensling
  • pärlsocker
Fyllning:
  • 100 g rumsvarmtsmör
  • 1/2 dl socker
  • 1 msk vaniljsocker
  • 1,5 dl blåbärssylt

Gör såhär:

Cirka 30 stora bullar eller 45 mindre.


Med vanlig jäst:

  • Smält smöret och tillsätt mjölken. Värm till 37 grader.
  • Lös jästen med mjölkblandningen. Rör ner salt, socker och vanilj. Tillsätt mjölet under knådning, se upp så du inte får för mycket mjöl! Arbeta ihop till en smidig deg.
Med torrjäst:
  • Blanda mjöl och jäst, spara 2 dl mjöl till utbakningen.
  • Värm mjölken till ca 42 grader.
  • Blanda ner socker, rumsvarmtsmör, salt och mjölk i mjölblandningen.
  • Knåda i ungefär 15 minuter med matberedare/ degblandare. Låt degen jäsa till dubbel storlek i bunken under en bakhandduk elller plastfoile, cirka 30 minuter.
  • Ta upp degen på bakbord och kavla ut till en jämn fyrkant, cirka 40X40 cm.
  • Rör samman rumsvarmt smör, socker och vanilj till en jämn smet.
  • Bred ut fyllningen över degen - först smör- och sockerblandningen och sedan sylten. Spara en liten remsa i framkant på degen. Vispa upp ägget och pensla kanten med det.
  • Rulla samman degen, rulla mot dig och avsluta med att låta den äggstrukna kanten fästa ihop rullen.
  • Mät och skär degen i 30 eller 45 skivor. Skär så fort du rullat längden - om den börjar jäsa blir det svårare att få fina skivor. Använd en vass, gärna tandad kniv.
  • Lägg helst bullarna i formar, eller på bakplåtspapper på plåten.
  • Låt nu bullarna jäsa till dubbel storlek, cirka 50-60 minuter..
  • Pensla försiktigt bullarna med uppvispat ägg och strö över rikligt med pärlsocker.
  • Grädda bullarna i nedre delen av ugnen på 225 grader i cirka 10-12 minuter. Låt svalna något på galler innan de serveras ljumma.
Det är väldigt svårt att säga precis hur länge bullarna ska jäsa - det beror på en mängd saker. Men många jäser bullarna för kort stund och får då torra och kompakta bullar. Låt storleken på bullarna avgöra - de ska minst ha dubblat sin volym

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0